Soorten lampen

Naast verschillende soorten verlichting zijn er ook veel verschillende soorten lampen. Iedereen kent de soorten lampen waarschijnlijk wel bij naam. Toch een korte uitleg van de verschillende soorten lampen.

Soorten lampen

Gloeilamp

De gloeilamp is een van de bekendere onder de soorten lampen. Ze zijn al bijna verleden tijd en dat is niet zo gek. De ouderwetse gloeilamp is een energievreter. Vanaf 2012 wordt de gloeilamp dan ook niet meer verkocht. En wordt de gloeilamp vervangen voor energiezuinigere en verbeterde lampen. De gloeilamp was geliefd door zijn zachte en warme kleur. Er werd vaak gezegd dat dit met de nieuwe energiezuinige spaar of ledlampen niet gehaald kon worden. Het tegendeel is inmiddels bewezen. LED lampen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en is tegenwoordig ook dimbaar voor sfeervollere verlichting.

LED-lamp

De LED-lamp is de nieuwere in de rij van soorten lampen. Sinds de jaren ‘70 kwam de LED-lamp langzaam in de handel. Er kon toen alleen gekozen worden uit groene, gele en rode LED-lampen. Pas in 1990 kwam de blauwe LED op de markt. Met de blauwe en gele led kon zo de witte led ontworpen worden. Aan deze blauwe kleur wordt vaak nog gedacht als het over LED-verlichting gaat. Tegenwoordig is LED niet meer weg te denken. Intussen zijn er overal toepassing met LED-verlichting. LED-verlichting is er nu ook in warm wit, extra warm wit, neutraal en koel wit. Voor elke toepassing zijn ledlampen daarom ook te gebruiken als verlichting. LED-lampen zijn tegenwoordig dimbaar. LED-verlichting is energiezuinig en heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar per lamp.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn de soorten lampen geweest die de gloeilamp en halogeenlamp gingen vervangen. Dit is natuurlijk omdat ze veel energiezuiniger zijn dan gloeilampen. Ter vergelijking: Een gloeilamp van 60watt is gelijk aan een spaarlamp van 13watt met dezelfde lichtopbrengst. Deze soorten lampen werden meteen al veel gebruikt in kantoorpanden aangezien de besparing maximaal was. De spaarlampen gaan in vergelijking met een gloeilamp 6 keer langer mee. Het gebruik van spaarlampen bracht ook veel nadelen met zich mee. Spaarlampen zijn soorten lampen die nu niet veel meer verkocht worden. Zeker met de opkomst van de LED-lamp.

TL lampen

TL lampen zijn soorten lampen die nog steeds veel worden gebruikt in fabrieken, supermarkten en andere locaties waar veel licht nodig is. Naast dat het licht van een TL lamp vaak als vervelend word ervaren door het stroboscopisch effect. Is het ook een grote energie verbruiker. Ter vergelijking: Als je een TL lamp van 36watt vervangt door een LED-TL heb je 22 watt bespaart. Daarnaast gaat de LED-TL ook weer 6 keer langer mee dan een gemiddelde TL lamp. Een goede investering om huidige TL lampen te vernieuwen voor LED-TL.

Halogeenlampen

De alom bekende spotjes in keuken, badkamer of gang worden nog veel uitgevoerd met halogeenlampen. Intussen zijn hier veel mooie energiezuinige alternatieven voor in LED. Het ombouwen van halogeenspots naar led is eenvoudig en er een kleine investering voor nodig. LED-lampen worden niet warm en verbruiken aanzienlijk veel minder energie. Daarnaast gaan ze langer mee dan een halogeenlamp.

Geef een reactie


Wie is de Verlichting Assistent?

De verlichting assistent is onderdeel van Elektro technisch bureau A. Hogenes uit Alphen aan den Rijn. Wij zijn gespecialiseerd in de elektrotechniek en leveren alleen betrouwbare en veilige installaties. Samen met onze kennis van verlichting zijn wij uw ideale partner.

Contact

Verlichting assistent

Distributieweg 21

2404CM Alphen aan den Rijn

info@etbhogenes.nl

Telefoon: 0172745550